Handläggare, stöd till fredsprocesser (tillsvidare) - Tenders Global

Handläggare, stöd till fredsprocesser (tillsvidare)

FBA - Folke Bernadotte Academy

tendersglobal.net

Handläggare, stöd till fredsprocesser (tillsvidare)

  • Ref: 24-00691
  • Stockholm
  • Sista ansökningsdag: 2024-09-29

Vill du vara med och bidra till internationell fred, säkerhet och utveckling? Vill du ha ett meningsfullt och utvecklande arbete där du gör skillnad? Då kan du vara vår nya kollega på FBA.

Dina arbetsuppgifter

Som tematisk handläggare på enheten för stöd till fredsprocesser arbetar du med att utveckla myndighetens kunskap inom dialog, fredsmedling och övergångssäkerhet. Du utformar och tillämpar den kunskapen genom verksamhet i prioriterade länder, ofta tillsammans med globala partners. Insatser är ofta av kapacitetsstärkande och rådgivande natur, och syftar till att stärka nationella och internationella samarbetspartners, som EU och FN, i deras arbete med fred, säkerhet och utveckling. Du bidrar till utveckling och genomförande av verksamhet för stabilisering, övergångssäkerhet, jämställda och inkluderande fredsprocesser, genom direkt stöd till nationella aktörer och förbättrade resultat av multilaterala organisationer i konfliktdrabbade länder. Du stärker enhetens handläggarkapacitet i samband med en period då global strategistyrning operationaliseras och ny verksamhet och insatser sjösätts. Ditt arbete främjar stabilisering, säkerhet, och förutsättningar fred.

Tillsammans med kollegor utvecklar, genomför och följer du upp insatser och aktiviteter som främjar freds- och säkerhetsprocesser, till exempel rådgivning till nationella myndigheter och partnerorganisationer och/eller kapacitetsförstärkning till multilaterala organisationer såsom FN och EU. Du bidrar också till att förvalta och utveckla myndighetens tematiska kunskap inom konfliktförebyggande, dialog, fredsmedling och övergångssäkerhet, med fokus på jämställdhet och kvinnors och ungas deltagande.

Du stödjer myndighetens arbete med att förvalta och utveckla kompetens inom fred och säkerhet, till exempel konfliktförebyggande, demobilisering och återintegrering av väpnade grupper (DDR) och dialog och medling. I ditt arbete bidrar du till att utforma insatser för att förbättra förutsättningar för fred och stabilitet. Du förväntas etablera och upprätthålla kontakt med nationella, regionala och internationella partners, med syfte att identifiera och leverera relevant kapacitetsförstärkning och att stärka programmatiska samarbeten. Du stödjer omvärldsspaning och analys av regionala och/eller nationella konfliktdynamiker.

Ytterligare arbetsuppgifter kan tillkomma inom ramen för enhetens övriga verksamhet.

Din profil

Kvalifikationer

  • Akademisk master/magisterexamen inom samhällsvetenskap, med fokus kring statskunskap, internationell utveckling och/eller freds- och konfliktkunskap.
  • Kunskap inom och erfarenhet av arbete med fred och säkerhet, till exempel konfliktförebyggande, demobilisering och återintegrering av väpnade grupper (DDR) och dialog och medling.
  • Erfarenhet av arbete med konfliktförebyggande, stabilisering och/eller stöd till fredsprocesser på landnivå.
  • Erfarenhet av projektutveckling, planering, genomförande, resultatuppföljning och rapportering av relevant biståndsverksamhet.
  • Goda kunskaper i svenska och mycket goda kunskaper i engelska, i såväl tal som skrift.

Meriterande

  • Internationell erfarenhet med fred och konfliktarbete med multilaterala organisationer, nationella myndigheter eller civilsamhälles organisationer.
  • Erfarenhet av arbete i länder i konflikt och/eller prioriterade kontexter för FBA:s uppdrag, t.ex. Ukraina, Östeuropa och Västra Balkan, mellanöstern, Sahel, Afrikas Horn och Colombia.
  • Erfarenhet av planering och genomförande av kapacitetsstärkande verksamhet med nationella och internationella organisationer.
  • Erfarenhet av analytiskt arbete med fokus på policyutveckling och rådgivning.
  • Teoretiska studier och/eller forskning inom fred och konflikt.
  • Ytterligare språkkunskaper, företrädesvis i franska, spanska eller arabiska.

För att lyckas i rollen behöver du ha förmåga att vara resultatorienterad och se till helheten i genomförande av verksamhet, inklusive operationella och administrativa aspekter. Du har förmåga att handlägga projekt, planera och genomföra verksamhet och tar eget ansvar för att leverera enligt överenskommelse. Arbetet ställer krav på flexibilitet, analytisk kapacitet och innehåller många personkontakter och förtroendeskapande verksamhet, det är därför viktigt att du har god samarbets- och kommunikationsförmåga och är professionell i din yrkesroll.

FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper som, tillsammans med tidigare erfarenheter, ska kunna vidimeras vid referenstagning.

Vi erbjuder ett meningsfullt arbete där du kan känna delaktighet och ansvar. På FBA är du som medarbetare vår viktigaste tillgång. Här kan du läsa mer om hur det är att arbeta på FBA och vilka karriärmöjligheter du har hos oss.

Du kommer att anställas som tjänsteperson i rollen som tematisk handläggare. Tjänsten är en tillsvidareanställning med start så snart som möjligt och enligt överenskommelse. Placeringsort är Stockholm eller Sandö. I arbetet ingår tjänsteresor till högriskområden. Tjänsten är säkerhetsklassad, registerkontroll kommer att göras enligt bestämmelser i säkerhetsskyddslagen.

 

Ansök senast 29 september 2024

 

Vi undanber oss erbjudanden om annonserings – och rekryteringshjälp.

FBA samarbetar med Adecco i denna rekryteringsprocess. 

 

Om oss

Folke Bernadotteakademin (FBA) är myndigheten för fred, säkerhet och utveckling.

FBA arbetar med internationella fredsinsatser och utvecklingssamarbete. Myndigheten bedriver utbildning, forskning och metodutveckling för att stödja freds- och statsbyggande i konflikt- och postkonfliktländer. Vi bidrar även med civil personal och expertis till freds- och valobservationsinsatser som leds av EU, FN och OSSE. Myndigheten har fått sitt namn efter Folke Bernadotte, FN:s första medlare.

Apply
To help us track our recruitment effort, please indicate in your cover/motivation letter where (tendersglobal.net) you saw this job posting.

Job Location